Du er her: Hjem / Fagsamling veg 2015.
Fagsamlinga er et «Forum for faglig utvikling og formidling av kompetanse innen skogbrukets driftsteknikk», spesielt tilrettelagt for offentlig forvaltning.
Årets arrangement som er det 26. i rekken, ble gjennomført i Trøndelag (i kommunene Stjørdal og Selbu). Deler av dag 1 ble arrangert i samarbeid med Kystskogbruke hvor hovedtema var presentasjon av prosjektet Infrastrukturprogrammet. Bakgrunnen for prosjektet er det store uutnyttede næringspotensialet som ligger i kystskogbruket fra Rogaland til Finnmark. Prosjektet er gjennomført i et samarbeid mellom SINTEF, NIBIO og Skogkurs, og etter oppdrag fra Skognæringa Kyst. Det vises til nærmere omtale på kystskogbruket.no
Ny forskrift om planlegging og godkjenning av landbruksveier gjeldende fra juli 2015. Hvordan skal den nye forskriften skal praktiseres? Det vises for øvrig til Landbruksdirektoratets:
Ny Naturskadeerstatningslov trer i kraft 1. januar 2017. Landbruksdirektoratet orienterte om den nye loven og nytt system for taksering og utmåling av naturskadeerstatning. I tillegg ble det orientert om Regionale utfordringer – hva gjør Fylkesmannen, Forsterking av bæreevne – ulike metoder, prosjektet «Sporløs kjøring» og Registrering av traktorveier ved bruk av laserdata.
På dag 2 var det blant annet befaring av Vårvollveien (nybygging, v.kl. 4) i Selbu kommune, hvor Kyllo Maskin AS, demonstrerte legging av stikkrenne. Øvrige tema var:
Dato: 23.02.2019
Kommune: Aremark
Varighet: 7.5 timer
Dato: 23.02.2019
Region: Helgeland
Varighet: 15 timer
Dato: 25.02.2019
Kommune: Tønsberg
Varighet: 4 timer
Dato: 25.02.2019
Region: Hasugalandet
Varighet: 15 timer
Her finner du fire nettsider med skogstatistikk som oppdateres automatisk når nye data kommer til: Tømmerpriser, Regional avvirkning og tilvekst, Skogkulturkart og Kommunalt kart over skutt elg og hjort.
Veilederen er i stor grad en sammenstilling av faktaopplysninger som skal bidra til å aktivisere veilag for å sikre verdiene som skogsveiene representerer.
Hva er et bestand, bonitet, hogstklasse og relaskop? Skogbruket bruker mange faguttrykk som kan være greit å kjenne. I åtte filmer forklares betydningen av de viktigste.
Denne veileder har som mål å gi skogeier, forvalter eller rådgiver faglig og økonomisk råd vedrørende bestandspleie/tiltak i tett eller forsømt skog ved ulik høyde. Med ulik høyde, mener vi tiden fra skogen er forynget til det skal gjennomføres en hovedhogst.
Feltkontroll av hjorteviltkjøtt skal utføres av feltkontrollør som har gjennomført godkjent kurs. Ut fra kunnskap gitt i kurset og tidligere bakgrunn og praktisk erfaring, skal kontrollen vurdere dyrenes helsetilstand mens dyra var i live og den behandling slaktet og kjøttet har fått etter avliving.