VIS KURSMENY

SKJUL KURSMENY

Kursbeskrivelser

Foredling av hjorteviltkjøtt

Trøndelag - Overhalla , 04.09.2019

Kursdata

  • Startdato:

    04.09.2019


    Sluttdato:

    05.09.2019

  • Varighet:

    15 timer

  • Kurssted:

    Kvatninga planteskole - Kvatninga 88, 7860 Skage

  • Kurskategori:

    Jakt og Utmarksnæring

  • 3 500,-
  • Påmelding

  • Til:

    Klikk her for å melde deg på!


    Deltakerbegrensning: Maksimum 12

  • Innen:

    29.08.2019

  • Tilleggsinformasjon

    Tidspunkt:
    4. september: kl. 09:00 - 17:00
    5. september: kl. 09:00 -17:00

    Forelesere:
    Dag1 - Foredling av hjorteviltkjøtt 
    - Bjørn Arve Øvereng, Dagh Bakka, Skogkurs

    - Merete Valseth, Mattilsynet.

    Dag2 - Nedkjæringskurs

    - Ivar Johnny Hellerud, Animalia


  • Instruktør / kursleder

  • Aktivt Skogbruk mm.

    Bjørn Arve Øvereng

    Vis instruktørautorisasjoner

    Skjul instruktørautorisasjoner

    Fagdag: Gullgruve på rot
    Innføring i skogbruk
    Skogfond
    Bruk av skogbruksplan
    Fagdag: Gullgruve på rot
    Stell og vedlikehold av motorsag
    Hogst
    Virkesutnytting
    Risikovurdering av skog langs kraftlinjer
    Hogstteknikk med ergonomi
    Skogsdrift med landbrukstraktor
    Skogsdrift med slepebane
    Taubaner - tungt utstyr
    Foryngelse
    Ungskogpleie
    Tynning
    Stammekvisting
    Vedproduksjon
    Biovarme
    Kulturlandskapet
    Plantevernmidler (autorisasjonskurs)


    Feltkontroll av hjorteviltkjøtt

    950 97 408

    bao@skogkurs.no

  • Finn andre ansatte

    Kurssted vist i kart:

    Kursbeskrivelse

    Foredling av hjorteviltkjøtt

    Kurset arrangeres regionvis over 15 timer på to dager: Første dag fokuserer på etablering og drift av småskala foredlings-anlegg. Andre dag tar for seg praktisk nedskjæring av hjortevilt for salg.

    Forelesere første dag er viltansvarlig fra Skogkurs og veterinær fra Mattilsynet. Foreleser andre dag er instruktør fra Animalia. Kurset er åpen for alle.

    Pris

    Kursavgiften på kr. 3 500,- inkluderer kursdokumentasjon og mat i kurstiden. Eventuell overnatting kommer i tillegg.

    Målsetting

    Deltakerne skal bli godt kjent med de krav som stilles og få veiledning om etablering og drift av småskala foredlings-anlegg for hjorteviltkjøtt. Dette vil bidra til:

    • Større mengder kjøtt i ønsket sortiment for ulike lokale kjøpegrupper
    • Kortreist mat med lokal tilknytning og med en historie om opprinnelse
    • Bedre kvalitet på kjøttet og bedre omdømme for norsk mat
    • Større verdiskaping for jaktlag, grunneiere og lokale serveringsbedrifter
    • Færre brudd på regelverk - bevisst eller ubevisst
    • Dyktiggjøre deltakerne i praktisk nedskjæring for salg med fokus på skjærespesifikasjoner og skjæreøkonomi.

    Målgrupper

    Kurset og materiellet er særlig tiltenkt personer som driver eller vurderer å starte viltkjøtt-foredling som lokale detaljister. Andre innen slakting og foredling vil også ha godt utbytte.

    Sentrale emner dag en:

    • Regler for omsetning
    • Registrering av virksomheten
    • Virksomhetens ansvar
    • Krav til lokaler og utstyr
    • Krav til driften
    • Internkontroll og HACCP
    • Krav til produktene
    • Krav til merking og sporing.

    Sentrale emner dag to:

    • Utstyr: Kniver egnet til skjæring av vilt, skjerpestål og valg av kjøttsag
    • Sikkerhet: Ulike typer skjærehansker og brynjer
    • Hygiene: Generelt om hygiene i en skjæreavdeling
    • Mottakskontroll av slakt: Hva er viktig ved mottak av slakt
    • Skjæring: Av forpart, mellompart og bakpart. Uttak av edle deler og diverse sorteringer og stykningsdeler.
    • Skjæreøkonomi: Registrering av inn og ut vekter for bruk i kalkyler og skjæremønster. Fordelene med skjærespesifikasjoner på produktene en produserer og selger.

    Praktisk info: For nedskjæringskurset dag to er det en fordel at deltagerne har med eget utstyr som kniver, skjerpestål, skjærehansker og slakteklær. Kan kjøpes på: bokken.no - Ellers finnes det kniver for utlån og engangsklær.

     

     

  • Del på sosiale medier:
  • Kurskalender

  • Butikk

    Butikk

    Elgbeitetaksering

    Flere elgområder i landet blir utsatt for overbeite. Det gir svakere dyr og store skogskader i lang tid framover. Med beitetaksering etter denne utvidede standarden, vil forvaltere av elg og skog få oversikt og holde kontroll med beitet, og det blir lettere holde elgstammen på bærekraftig nivå.

  • 120,-
  • Pris eks. frakt

    Ettersøk - av skadet hjortevilt

    Engasjementet i temaet ettersøk av skadet hjortevilt startet våren 2007 med et tredagers seminar med nordiske forelesere og stor deltagelse. Mange av deltagerne var kommunale ettersøksjegere fra viltnemder, fallviltgrupper og ettersøksringer.

  • 200,-
  • Pris eks. frakt

    Jaktledelse - Temahefte

    JAKTLEDELSE er skrevet med henblikk på dokumentasjon og bakgrunnstoff for SKIs kurs i Jaktledelse. Heftet står selvstendig, og kan derfor brukes ved ulike former for organisert opplæring eller ved selvstudium.

  • 200,-
  • Pris eks. frakt

    Jaktguiding - Temahefte

    Kompetanseheving for los og fører ved tilrettelagte jakter.

  • 180,-
  • Pris eks. frakt

    Vis flere produkter

    Kunnskap

    Kunnskap

    Skogshøns og skogbruk

    Skogshønsene jerpe, orrfugl og storfugl krever at det tas hensyn til viktige biotoper ved skogbrukstiltak. Mye ny kunnskap fra forskningsprosjekter og praktisk forvaltning har kommer den senere tid.

  • Les artikkel
  • Verdifull jakt

    Verdifull Jakt startet opp sommeren 2011 og hadde som formål å bidra til økt omsetning for de jaktturismebedriftene som deltok i prosjektet, noe det også gjorde for de 12 bedriftene som deltok.

  • Les artikkel
  • Næringsutvikling i og omkring vernede områder

    I løpet av prosjektperioden ble det utviklet og testet ut kompetansetiltak rettet mot grunneiere og andre for å stimulere til entreprenørskap og nyskaping i og rundt vernede områder.

  • Les artikkel
  • Feltkontroll

    Feltkontroll av hjorteviltkjøtt

    Feltkontroll av hjorteviltkjøtt skal utføres av feltkontrollør som har gjennomført godkjent kurs. Ut fra kunnskap gitt i kurset og tidligere bakgrunn og praktisk erfaring, skal kontrollen vurdere dyrenes helsetilstand mens dyra var i live og den behandling slaktet og kjøttet har fått etter avliving.

  • Les artikkel
  • Foredling av hjorteviltkjøtt

    Årlig felles 6 500 ton hjorteviltkjøtt, hvorav 15 % leveres til viltbehandlingsanlegg. 85 % tas hånd om av jegerne og jaktlagene til egen husholdning og til lokal foredling. Bearbeiding og salg av viltkjøtt til andre er regulert gjennom bestemmelser som er vanskelig og til dels lite kjent. Mattilsynet skal kontrollere at bestemmelsene håndheves.

  • Les artikkel
  • Vis flere artikler

    Facebook