Du er her: Hjem / Foredling av hjorteviltkjøtt - nytt kurskonsept
I begynnelsen av juni arrangerte Skogkurs kurset «Foredling av hjorteviltkjøtt» på Jakt og Fiskesenteret på Flå. Kurset gikk over to dager hvor første dag var teoretisk med fokus på etablering og drift av mindre anlegg. Andre dag tok for seg praktisk nedskjæring av hjort for salg.
Forelesere første dag var Janne Holte fra Mattilsynet og Dagh Bakka fra Skogkurs. Temaene var blant annet de krav som stilles og hvordan man etablerer og drifter småskala foredlings-anlegg for hjorteviltkjøtt.
Dag to med nedskjæring av hjort var Ivar Johnny Hellerud fra Animalia instruktør - på det øverste bildet viser han frem slaktekniver som egner seg til partering. Han fokuserte på utstyr, sikkerhet, hygiene, skjæring og skjæreøkonomi før han demonstrerte nedskjæring av en halv hjortebukk. Deretter var det deltagernes tur og i alt seks hjorter ble skåret ned og gjort klare for salg.
Neste kurs i foredling av hjortevilt er:
4. og 5. september i Overhalla, Trøndelag
6. og 7. november i Froland i Agder.
Kursdeltagerne fikk også skjære selv.
Dato: 06.01.2020
Region: Nordre Sunnmøre
Varighet: 15 timer
Dato: 08.01.2020
Kommune: Åmli
Varighet: 4 timer
Dato: 08.01.2020
Kommune: Steinkjer
Varighet: 15 timer
Dato: 09.01.2020
Region: Sandane
Varighet: 15 timer
1. januar 2002 trådte bestemmelsene om krav om dokumentert sikkerhetsopplæring i kraft for landbruket. Forskriften retter seg blant annet mot virksomheter og familiebruk i landbruket.
Bruken av snø og is som transportbane har lange tradisjoner, men kunnskapene er i ferd med å bli glemt. Vinterbilveger og isveger er en faglig veileder for dem som ønsker å ta metodene i bruk.
Hva er et bestand, bonitet, hogstklasse og relaskop? Skogbruket bruker mange faguttrykk som kan være greit å kjenne. I åtte filmer forklares betydningen av de viktigste begrepene.
Feltkontroll av hjorteviltkjøtt skal utføres av feltkontrollør som har gjennomført godkjent kurs. Ut fra kunnskap gitt i kurset og tidligere bakgrunn og praktisk erfaring, skal kontrollen vurdere dyrenes helsetilstand mens dyra var i live og den behandling slaktet og kjøttet har fått etter avliving.
Første betingelsen for å unngå kostnader er å kjenne kostnadsdriverne. Deretter kan vi sette inn tiltak - kortsiktige og langsiktige.