Du er her: Hjem / MiS-kurs for feltkartleggere - påmelding åpnet
Metoden for registrering av livsmiljøer i skog, MiS, er blitt revidert. Endringene innebærer at Natur i Norge (NiN) er integrert som en del av metodikken, og nye veiledere er utarbeidet. Landbruksdirektoratet tilbyr kurs for skogbruksplanleggere og andre taksatorer som skal ut i felt og kartlegge i henhold til ny MiS-instruks.
Natur i Norge (NiN) er utviklet for å beskrive all variasjon i naturen på en mest mulig objektiv, verdinøytral og etterprøvbar metode. Med NiN får fagmiljøer og institusjoner som jobber med natur et felles begrepsapparat. Skogbruket skal fremdeles bruke MiS til å kartlegge og forvalte livsmiljøer, men beskrivelsen skal skje i henhold til NiN sitt system.
MiS-registrering med NiN ble implementert juni 2017. Alle prosjekter for miljøregistrering i skog med oppstart etter denne datoen skal bruke ny, omarbeidet MiS-metodikk. Formålet med dette kurset, som arrangeres på Honne hotell og konferansesenter 23.-25. mai, er å gi en innføring i NiN og å sette deltakerne i stand til å kartlegge MiS med bruk av NiN.
Vi minner samtidig om Landbruksdirektoratets kurs for prosjektplanleggere, oppdragsgivere, rådgivere og sertifikatholdere. Dette kurset på Gardermoen den 11. april, har som formål å gi alle som skal tilby MiS-kartlegging kjennskap til den reviderte metodikken, og hva det innebærer både kostnadsmessig og praktisk. Kun få plasser igjen.
MiS-registrering med NiN. Kurs for prosjektplanleggere, rådgivere og sertifikatholdere.
– Gardermoen, 11.04.2018
Dato: 10.12.2019
Kommune: Lillesand
Varighet: 15 timer
Dato: 11.12.2019
Region: Setesdal (Iveland- Bykle)
Varighet: 4 timer
Dato: 11.12.2019
Region: Sogndal
Varighet: 15 timer
Dato: 19.12.2019
Kommune: Nome
Varighet: 15 timer
1. januar 2002 trådte bestemmelsene om krav om dokumentert sikkerhetsopplæring i kraft for landbruket. Forskriften retter seg blant annet mot virksomheter og familiebruk i landbruket.
Bruken av snø og is som transportbane har lange tradisjoner, men kunnskapene er i ferd med å bli glemt. Vinterbilveger og isveger er en faglig veileder for dem som ønsker å ta metodene i bruk.
Hva er et bestand, bonitet, hogstklasse og relaskop? Skogbruket bruker mange faguttrykk som kan være greit å kjenne. I åtte filmer forklares betydningen av de viktigste begrepene.
Feltkontroll av hjorteviltkjøtt skal utføres av feltkontrollør som har gjennomført godkjent kurs. Ut fra kunnskap gitt i kurset og tidligere bakgrunn og praktisk erfaring, skal kontrollen vurdere dyrenes helsetilstand mens dyra var i live og den behandling slaktet og kjøttet har fått etter avliving.
Første betingelsen for å unngå kostnader er å kjenne kostnadsdriverne. Deretter kan vi sette inn tiltak - kortsiktige og langsiktige.