Skogkurspodden - podkast om skogbruket i Norge

Podcasten med navnet Skogkurspodden er ment som et kombinert informasjons- og diskusjonsmedium der gjester i studio tar opp ulike temaer knyttet til norsk skogbruk. 

Den første episoden ble lansert siste fredag i august 2018 og og nye episoder kommer siste fredag hver måned.

Podkasten er tilgjengelig for avspilling direkte fra denne nettsiden og også nedlastbar via Spotify og iTunes samt til apper som Podkaster (iPhone) og Podcast Go, BeyondPod (Android).

 

33 - Skogsvei spesial - episode 4

Tilsyn, inspeksjon, vedlikehold og ansvar er noen av temaene som Martin og Steinar tar for seg i samtale med bru-konsulent og ingeniør Svend Lunden fra Akontroll AS


32 - Skogsvei spesial - episode 3

I denne episoden har vi tre faste veigutta på Skogkurs med oss Paul Anders Lia, en meget rutinert skogsvei-entreprenør fra Skollenborg. Han har i løpet av årene blitt en spesialist på det vi i dag kaller «sprengfjellteknikken.


31 - Skogsvei spesial - episode 2

I denne episoden får vi innblikk i en veiplanleggers liv og du får vite noen grunner for hvorfor en veiplanlegger bør benyttes.


30 - Skogvei spesial - episode 1

I denne episoden blir vi litt kjent med veigutta på Skogkurs, som noe mer uformelt snakker om skogsveier og planer for veien videre om skogsvei-episoder og webinarer.


29 - Skogkurs i Etiopia

I årets første episode fra Skogkurspodden snakker vi om et prosjekt i Etiopia, hvor Skogkurs er en av partnerne. Dette ble en lang episode med mye prat utover prosjektet om landet, kulturen, egne opplevelser mm. Derfor er det også publisert en nedkortet versjon som kun handler om prosjektet.   

I årets første episode fra Skogkurspodden snakker vi om et prosjekt i Etiopia, hvor Skogkurs er en av partnerne. Dette er en nedkortet episode som kun omhandler selve prosjektet. Vil du høre mer om landet og de ansattes egne opplevelser anbefaler vi å høre hele eposiden.  


28 - Planter jeg riktig?

Vi fikk en henvendelse av en av våre lyttere, Elin Hodtvedt, som lurte på om vi kunne ta opp temaet valg av planter for å få en vellykket foryngelse. Vi inviterte Elin til å bli med i podcasten så hun kunne stille sine spørsmål direkte til ekspertene.


27 - Ny skogeier, hva gjør du nå?

Hva du bør gjøre når du tar over en eiendom, og hvilke ressurspersoner og organisasjoner kan bistå deg? I denne episoden er gjestene skogbrukssjef i Gjøvik - Arnt Oluf Eide, skogbruksleder i Glommen Mjøsen - Emil Kulusveen og Skogkurs' egen Martin Bråthen.


26 - Voksne på vei mot fagbrev

Denne sommeren har 47 voksne maskinførere og andre deltatt på et gratis nettkurs betalt av Kompetanse Norge. Målet har vært å ta fagbrev.


25 - Hvorfor er det så viktig å formidle skog til barn og unge?

Denne gang snakker vi om hvordan man kan bruke skogen som læringsarena. Nye læreplaner gir nye muligheter, og som lærer kan du få tips til hva slags materiell som finnes og hvordan du går frem om du vil prøve deg på uteskole, eller vil la elevene oppleve en skoleskogdag i regi av Skogselskapet.


24 - Høstjakta

I denne episoden snakker Dagh Bakka og Øyvind Juliussen om sin store lidenskap for jakt, og hvordan de forbereder seg til jakta. De er innom mange spennende temaer i løpet av denne halvtimen, og kanskje plukker du opp et nyttig råd eller to du kan ta med deg på veien ut i skogen.


23 - Kvinner i skogbruket

Vi snakker om kvinneandelen i skogbruket og hvordan vi kan rekruttere flere kvinner til skogbruket?


22 - Tynning

Når bør tynning gjennomføres, hvilke risikoer det er ved tynning og til slutt er vi kort innom hprGallring og hvordan det kan brukes av entreprenøren for å øke kvaliteten på tynningen.


21 - Skogfrøverket

Foredlet plantemateriale; - hva er det og hvilke fordeler og ulemper gir det? Vi snakker også om konglesanking og hvordan du som skogeier skal gå fram for å sende inn kongler fra egen skog.


20 - Påvirker en varm vinter trærne våre?

I vinter har det vært unormalt varmt, og det har blitt observert gåsunger allerede i februar.
Vi dro til Ås og fikk med oss Line Nybakken og Inger Sundheim Fløistad for å fortelle litt om hvordan den varme vinteren påvirker trærne våre.


19 - Ungdomsredaksjonen i Norsk Skogbruk

Gjestebesøk i månedens Skogkurspod. Skogbruksutdanning og rekruttering til skogbruket.


18 - Utenlandske treslag i Norge

Hvorfor bruker vi utenlandske treslag i Norge; - er ikke de stedegne trærne gode nok? I denne podkasten får du høre hvorfor treslag som sitkagran, lutzgran og vrifuru har blitt populære treslag, særlig langs kysten.


17 - Gjødsling; - det mest lønnsomme tiltaket i skogen

Velger vi de rette bestanda, er gjødsling noe av det mest lønnsomme vi kan investere i. Visste du forresten at skoggjødsling er et klimatiltak?


16 - Viltkjøtt

Viltkjøtt er en god råvare som det gjelder å ta godt vare på. Når viltet er skutt; - hvordan tar vi vare på kvaliteten til kjøttet?


15 - Grøfting


14 - Landsskogtakseringen - systematisk taksering av skog

For 100 år siden ble Norge det første landet i verden til å systematisk taksere skog. Vi tok turen til Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) for å snakke med Aksel Granhus og Gro Hylen om hvordan det hele startet, hvordan takseringen forgår i dag og hva alle dataene som samles inn blir brukt til.


13 - Skogsmaskinen – skogbrukets Formel 1

Førerhytta i ei skogsmaskin kan sammenlignes med cockpiten i et fly eller førerplassen i en Formel1-bil. Bjørn Lauritzen og Ole Bertil Reistad snakker om de høyteknologiske skogsmaskinene og hva som skal til for å kunne utnytte teknologien.


12 - Bonusepisode - Organisering av veilag

I denne podkasten snakkes det litt om hva det innebærer å eie en vei i sammen og om hvilke organisasjonsformer som kan være aktuelle.


11 - Livsløpstrær

Månedens tema er livsløpstrær. Et svært sentralt miljøhensyn i det moderne skogbruket.


10 - MiS og NiN

Dagens tema er miljøregistrering i skog (MiS) og kartleggingssystemet Natur i Norge (NiN) som er sentrale i skogbruket. Men hva er egentlig MiS og NiN, og hvordan fungerer disse sammen?
For å få svar på dette og mere til, tok Anna Lena Albertsen og Martin Moi Stener turen inn til Naturhistorisk museum i Oslo, for å møte to eksperter på området. Nemlig Jan-Erik Nilsen fra Landbruksdirektoratet og Rune Halvorsen fra Universitetet i Oslo.


09 - Motorsaga

I denne episoden av Skogkurspodden snakker Even Hoffart, Geir Myklestad og Martin Moi Stener om motorsagas sikkerhetsanordninger, personlig verneutstyr, krav til kompetanse, rens og vedlikehold, sikker trefellling og kvisting med mer.


08 - Kantsoner


07 - Sporskader

Utfordingene med sporskader i skogbruket, om forebyggende tiltak og hva man skal gjøre når skaden først har oppstått.


06 - Juletre

Temaet denne gang er juletrær. I panelet sitter John-Anders Strande, Bjørn Helge Bjørnstad og Martin Moi Stener. Det snakkes om valg av treslag, produksjon og salg, eksport og import, juletrær i plast versus ekte vare samt mye mere.


05 - Skogfond

I denne episoden av Skogkurspodden er temaet skogfond. Mikael Fønhus, Bjørn Helge Bjørnstad og Martin Moi Stener forklarer hva skogfond er, hvilke muligheter som finnes samt gir deg gode tips og råd til hvordan du kan få glede av din skogfondskonto. God lytting.


Bonusepisode - Velg skog

I denne ekstraepisoden av skogkurspodden har vi fått besøk av Jørn Lileng. Vi snakker om prosjektet Velgskog og om rekruttering av nødvendig og riktig arbeidskraft til skogbruket.


03 - Foryngelse av barskog

I episode 3 er temaet foryngelse av barskog. I studio har Mathis Lunde, Geir Myklestad og Martin Moi Stener samlet seg rundt mikrofonen.


02 - Bygging og vedlikehold av skogsbilveier

Martin Bråthen, Steinar Lyshaug og Eva Skagestad tar opp temaer knyttet til bygging og vedlikehold av skogsbilveier.


01 - Skogsertifisering i Norge

Podcasten gir et tilbakeblikk på skogsertifiseringens historie i Norge, og hvordan vi har kommet fram dagens sertifiseringssystemer. I denne episoden deltar Trygve Øvergård, Martin Moi Stener og Eva Skagestad.


 


Kontakt

 • Senior prosjektleder

  Mikael Fønhus

  Anvendt skogbruksøkonomi og entreprenørskogbruket

  992 87 002

  mf@skogkurs.no

 • Finn andre ansatte

  Aktuelle artikler i kunnskapsskogen

  skogskolen.no - startside

  Skogskolen.no – Nettbaserte kurs for skogbruket i Norge

  Skogbruket i Norge trenger en felles plattform for nettbasert læring. Målet er å skape en løsning der faginnholdet i kurs utvikles i fellesskap, og anvendes av alle, samtidig som den enkelte organisasjon kan gjøre individuelle tillegg og tilpasninger.

  SKOGKURS Resymé

  SKOGKURS Resymé er kortfattede publikasjoner om aktuelle skogbrukstemaer. Last ned gratis - alle resyméene (12 stk) er i pdf-format tilrettelagt for utskrift (4 A4-sider). For å laste ned: klikk på Nr. og tekst!

  Det er også mulig å bestille papirversjoner i Butikken. Klikk på handevognsymbolet for å gå til butikksiden til det enkelte resymé.

   

  Video på YouTube

  Skogkurs har sin egen kanal på YouTube. Her finner du en rekke aktuelle filmklipp om ulike temaer.

  Skogbrannvern

  I juni 2008 preget skogbrannen i Froland kommune mediebildet i Norge. I løpet av en intensiv uke var 26 000 dekar rammet av brannen – derav 19 000 dekar produktiv skog. Skogbrannen i Mykland i Froland kommune var den største i sitt slag i Norge på over 100 år! Da kan det være lett å tenke at det er lenge til neste gang.

  Skogkurs Veileder

  Skogkurs Veileder er digitale publikasjoner, fritt nedlastbare PDF-dokumenter fra Kunnskapsskogen. Veilederne lenker til nettsider, videoer og annet aktuelt fagstoff på nettet og er på minimum 8 sider.

 • Del på sosiale medier:
 • Kurs

  Kurs

  Grunnleggende vedlikehold og bruk av motorsag - 15 timer

  Dato: 22.10.2021

  Kommune: Sveio

  Varighet: 15 timer

 • 2 550,-
 • Påmelding og informasjon
 • Grunnleggende vedlikehold og bruk av motorsag - 15 timer

  Dato: 23.10.2021

  Kommune: Bodø

  Varighet: 15 timer

 • 2 050,-
 • Påmelding og informasjon
 • Hogst med motorsag - 15 timer

  Dato: 25.10.2021

  Kommune: Gol

  Varighet: 15 timer

 • 2 050,-
 • Påmelding og informasjon
 • Grunnleggende vedlikehold og bruk av motorsag - 15 timer

  Dato: 25.10.2021

  Region: Førde

  Varighet: 15 timer

 • 2 050,-
 • Påmelding og informasjon
 • Vis alle kurs

  Butikk

  Butikk

  Aktivt Skogbruk - Mini-brosjyre

  Aktivt Skogbruk omfatter et landsdekkende tilbud med skogbrukskurs. Tilbudet er myntet på skogeiere, skogsarbeidere og maskinførere. Brosjyren er gratis, 7x15 cm.

 • 0,-
 • Pris eks. frakt

  Vis flere produkter

  Facebook