Du er her: Hjem / Kunnskapsskogen / Gjødsling av skog
Tilveksten i de fleste barskoger i Norge begrenses av tilgjengelig nitrogen i skogsjorda. Etter tilførsel av nitrogengjødsel øker treets opptak av andre næringsstoffer også. Den økte tilveksten kan gi et behov for økt tilførsel av mikronæringsstoffet bor.
Aktuelle bestand for gjødsling er middels og gode boniteter av gran og furu, nærmere bestemt G11 - G17 og F11 - F17. De svakeste bonitetene er mindre aktuelle å gjødsle fordi muligheten for tilvekstøkning er mindre.
Gjødsling i eldre skog foretas som oftest en gang før sluttavvirkning. Denne utføres ca. 10 år før avvirkning. Man bør ikke gjødsle bestand som har mer enn 20 % innblanding av løvtrær.
Til gjødslingen anbefales ca. 15 kilo nitrogen pr. dekar. YaraBela® OPTI-KAS™ SKOG (55 kg vare) er den best egnede gjødseltypen.
Kunnskap om gjødsling av skog finner du i Skogkurs resyme om gjødsling.
Det gjennomføres en storstilt kampanje på gjødsling av skog som en del av Norges klimainnsats. Som en del av denne nasjonale aksjonen er det utarbeidet en Skogkurs Info som bygger på de faglige konklusjonene fra Resymeet over, men der tilskuddet er tatt med i beregningene i tillegg til de miljømessige kriteriene som ligger i ordningen.
Hos Landbruksdirektoratet finner du retningslinjer for søknad om tilskudd mm. til gjødsling.
Mer om gjødsling av skog som klimatiltak, inklusive beskrivelse av miljørisikoer finner du i denne rapporten fra Miljødirektoratet.
Bruk Skogkulturkalkulatoren til å beregne lønnsomheten av gjødsling!
I podkasten under får du høre når og hvordan skogbruket gjødsler. Og ikke minst; - hvorfor vi bør gjøre enda mer av det.
Skogøkonomi, ansvarlig for Aktivt Skogbruk
LENSA har i samarbeid med Skogkurs utarbeidet en 4 siders informasjon om utførelse av markberedning. Last ned i PDF-format!
Arbeidet i foryngelsesfasen har alt å si for et godt resultat i skogbruket, både økonomisk for skogeieren, for samfunnet og for skogens klimaeffekt. Aller viktigst er det på de mest produktive markene,hvor konkurrerende vegetasjon hindrer gjenveksten.
Grøfterensk og suppleringsgrøfting gjennomføres for å bedre foryngelsesforholdene på arealer med midlertidig høyere grunnvannsnivå etter hogst. Trær trenger næring, lys, varme og vann for å vokse bra. I mange områder vil grunnvannet stå 5-10 cm under markoverflata i vekstsesongen etter hogst.
Det er mange som har meninger om tynning, både positive og negative. Spesielt når det kommer til tynning i gran pågår det en kontinuerlig diskusjon om det skal gjennomføres eller ikke. Klimaendringer kan påvirke bestandets volumproduksjon både positivt og negativt. Økt nedbør kan gi økt tilvekst, mens høyere temperaturer og tørkeperioder kan påvirke produksjonen i stor grad. Behovet for aktiv skogbehandling i form av ungskogpleie og/eller tynning vil bli større i framtiden med ett klima i endring.
Skogbrukets Kursinstitutt har utviklet et program for stammekvisting med utregninger for bestandsutvikling, kostnadskalkyle, og lønnsomhetsberegning.
Dato: 02.03.2021
Region: Stryn
Varighet: 15 timer
Dato: 03.03.2021
Kommune: Namsos
Varighet: 15 timer
Dato: 04.03.2021
Kommune: Ulvik
Varighet: 15 timer
Dato: 04.03.2021
Region: Førde
Varighet: 15 timer