Du er her: Hjem / Kunnskapsskogen / Tining av stikkrenner
Nå er det sesong for tining av stikkrenner! Tette stikkrenner kan forårsake store vann- og erosjonsskader på en vei. En stikkrenne som har fryst bør tines like før snøsmeltingen setter inn. Da er det om å gjøre å få til et lite hull. Når vannet først har begynt å renne utvider hullet seg og isen forsvinner.
Vær og temperaturforhold er ikke enkle å styre og man kan oppleve at stikkrenne som er åpnet fryser igjen eller at man kommer for seint slik at vannet er demmet opp og står og presser imot veien. En hovedregel kan være å tine stikkrennene når vannmengden er stigende, men før «flommen» er et faktum.
Det er spesielt stikkrenner som leder bekker igjennom veien eller stikkrenner som erfaringsmessig tar unna mye vann i snøsmeltinga som må prioriteres først. Utstyret som trengs er en dampsteamer med slanger og tinerør. Ofte må stikkrenna graves frem for å komme til.
For å lette tinearbeid i fremtiden bør viktige stikkrenner installeres med en tineslange eller varmekabel som kan kobles til strøm. Stikkrennene bør i det minste merkes slik at de er lette å finne igjen.
Er du klar over at du kan bruke skogfond til å dekke eget arbeid eller innleid hjelp med stikkrennetingen?
Stikkrennetining regnes ikke som vintervedlikehold, men et tiltak for å hindre flomskader på våren.
Nyhetsinnslag på NRK-Nordland om ny metode for stikkrennetining.
I denne veilederen vil du finne grunnleggende informasjon om hva du bør tenke på ved vurdering av masser til bruk i veikroppen. Hvilke krav må følges, hva bør man tenke på og hvordan finne egnede masser.
Mange gytebekker for fisk har blitt forringet og ødelagt i tiden det har blitt anlagt skogsbilveier. Fisk skal kunne fortsette sin ferd oppover et vassdrag selv om det er anlagt en skogsbilvei over vassdraget.
Bruken av snø og is som transportbane har lange tradisjoner, men kunnskapene er i ferd med å bli glemt. Vinterbilveger og isveger er en faglig veileder for dem som ønsker å ta metodene i bruk.
Normaler for landbruksveier er en håndbok som inneholder tekniske og geometriske krav til åtte forskjellige klasser av landbruksveier, og byggebeskrivelser som forteller hvordan anleggsarbeidet bør utføres. Siste revisjon er utført i 2016.
Inspeksjon av bruer på landbruksveier skal være et bidrag til at veieier, veilag og offentlig forvaltning kan vurdere bruas tilstand ved inspeksjon og gjøre tiltak som er nødvendig i dens videre drift og vedlikehold.
Dato: 29.01.2021
Kommune: Rindal
Varighet: 7.5 timer
Dato: 30.01.2021
Kommune: Namsos
Varighet: 15 timer
Dato: 30.01.2021
Region: Utsatt pga Korona
Varighet: 7.5 timer
Dato: 30.01.2021
Kommune: Rindal
Varighet: 15 timer