Du er her: Hjem / Kunnskapsskogen / Veivedlikehold - Skogkurs veileder
Denne veilederen har hentet mye materiale og ideer fra temaboken om veivedlikehold som Skogkurs sist ga ut i 2007, som var en oppjustering av førsteutgaven fra 1987.
Det har imidlertid skjedd veldig mye siden den gang, både med hensyn til kunnskap, redskap og metoder, så det er gjort mange endringer. I og med at dette skal være en veileder og ikke en temabok, er innholdet også tilpasset i den retning. Det er i dag mye tilgjengelig digitalt materiale om temaet skogsbilvei, som er naturlig å linke til denne veilederen. Dette medfører at vi kan koble mye nyttig kunnskap sammen uten å måtte skrive alt på nytt. Publikasjonen er på 28 sider.
Å forvalte skog, dreier seg både om å avvirke skogen når den er hogstmoden, samt å forynge og ikke minst pleie skogen undervegs. For å drive aktiv, bærekraftig og økonomisk forvaltning av skogen gjennom hele vekstomløpet, er det både enklere og billigere å utføre de nødvendige tiltakene når veien ligger der i kjørbar stand. Dagens fokus og gunstige rammevilkår for finansiering av både nybygging, ombygging eller opprusting gjør at det er lurt å investere i skogsbilveiene nå.
Det er i dag i underkant av 50 000 km med skogsbilveier i Norge. 70% av disse veiene ble bygget før 1985. Kvaliteten på arbeidet ved bygging av veien er av stor betydning for å motstå slitasje fra klima og trafikk. Dette får man igjen med økt brukstid og mulighet for effektivt vedlikehold. Undersøkelser viser at manglende vedlikehold over lang tid og svikt i anleggsfasen er hovedårsaken til at mange av skogsbilveiene forfaller. Årsaken kan være sammensatt. Den ene svakheten vil føre den andre med seg, og over tid føre til nedbrytning av veikroppen.
Uansett hvor gammel eller ny veien er, må den hvert eneste år sees etter og vedlikeholdes. Det er uten tvil billigere å drive jevnt vedlikehold, fremfor vedlikehold etter skippertaksmetoden.
Nå er det sesong for tining av stikkrenner! Tette stikkrenner kan forårsake store vann- og erosjonsskader på en vei. En stikkrenne som har fryst bør tines like før snøsmeltingen setter inn. Da er det om å gjøre å få til et lite hull. Når vannet først har begynt å renne utvider hullet seg og isen forsvinner.
I denne veilederen vil du finne grunnleggende informasjon om hva du bør tenke på ved vurdering av masser til bruk i veikroppen. Hvilke krav må følges, hva bør man tenke på og hvordan finne egnede masser.
Mange gytebekker for fisk har blitt forringet og ødelagt i tiden det har blitt anlagt skogsbilveier. Fisk skal kunne fortsette sin ferd oppover et vassdrag selv om det er anlagt en skogsbilvei over vassdraget.
Bruken av snø og is som transportbane har lange tradisjoner, men kunnskapene er i ferd med å bli glemt. Vinterbilveger og isveger er en faglig veileder for dem som ønsker å ta metodene i bruk.
Normaler for landbruksveier er en håndbok som inneholder tekniske og geometriske krav til åtte forskjellige klasser av landbruksveier, og byggebeskrivelser som forteller hvordan anleggsarbeidet bør utføres. Siste revisjon er utført i 2016.
Dato: 02.03.2021
Region: Stryn
Varighet: 15 timer
Dato: 03.03.2021
Kommune: Namsos
Varighet: 15 timer
Dato: 04.03.2021
Kommune: Ulvik
Varighet: 15 timer
Dato: 04.03.2021
Region: Førde
Varighet: 15 timer