Du er her: Hjem / Kunnskapsskogen / Grøfting etter hogst på skogsmark
Grøfterensk og suppleringsgrøfting gjennomføres for å bedre foryngelsesforholdene på arealer med midlertidig høyere grunnvannsnivå etter hogst. Trær trenger næring, lys, varme og vann for å vokse bra. I mange områder vil grunnvannet stå 5-10 cm under markoverflata i vekstsesongen etter hogst.
![]() |
Mer kunnskap om grøfting finner du i Skogkurs resyme om grøfting av fastmark |
En høy grunnvannsstand reduserer mulighetene til god foryngelse og skogproduksjon fordi:
For å oppnå optimal foryngelse er det nødvendig å senke grunnvannet til 30-40 cm under markoverflata. Dette medfører:
Vannforbruket minker når den gamle skogen hogges og mange hogstflater forsumpes midlertidig. Grøfting bedrer forutsetningene for at foryngelsen skal lykkes og ny produksjon kan komme raskt i gang. Uten gjennomført grøfting vil disse arealene ha en forlenget omløpstid.
|
![]() |
Skogkurs podcast om grøfting - spill av her! |
Skognæringen på Østlandet: Norm for grøfting etter hogst på skogsmark. |
![]() |
|
NIBIO rapport: Lønnsomhet av grøfterensk etter hogst . |
Skogøkonomi, ansvarlig for Aktivt Skogbruk
LENSA har i samarbeid med Skogkurs utarbeidet en 4 siders informasjon om utførelse av markberedning. Last ned i PDF-format!
Arbeidet i foryngelsesfasen har alt å si for et godt resultat i skogbruket, både økonomisk for skogeieren, for samfunnet og for skogens klimaeffekt. Aller viktigst er det på de mest produktive markene,hvor konkurrerende vegetasjon hindrer gjenveksten.
Det er mange som har meninger om tynning, både positive og negative. Spesielt når det kommer til tynning i gran pågår det en kontinuerlig diskusjon om det skal gjennomføres eller ikke. Klimaendringer kan påvirke bestandets volumproduksjon både positivt og negativt. Økt nedbør kan gi økt tilvekst, mens høyere temperaturer og tørkeperioder kan påvirke produksjonen i stor grad. Behovet for aktiv skogbehandling i form av ungskogpleie og/eller tynning vil bli større i framtiden med ett klima i endring.
Skogbrukets Kursinstitutt har utviklet et program for stammekvisting med utregninger for bestandsutvikling, kostnadskalkyle, og lønnsomhetsberegning.
Her finner du informasjon og materiell knyttet til ikke-skandinavisk arbeidskraft. På siden kan du laste ned kurshefter til bruk på Aktivt Skobruks kurs i ungskogpleie og skogplanting på blant annet russisk og polsk. Heftene foreligger også på engelsk og norsk. På denne siden finner du også aktuelle linker til informasjon for deg og dine utenlandske ansatte.
Dato: 02.03.2021
Region: Stryn
Varighet: 15 timer
Dato: 03.03.2021
Kommune: Namsos
Varighet: 15 timer
Dato: 04.03.2021
Kommune: Ulvik
Varighet: 15 timer
Dato: 04.03.2021
Region: Førde
Varighet: 15 timer