Du er her: Hjem / Kunnskapsskogen / Skogsveier
Bruken av snø og is som transportbane har lange tradisjoner, men kunnskapene er i ferd med å bli glemt. Vinterbilveger og isveger er en faglig veileder for dem som ønsker å ta metodene i bruk.
Dette info-arket skal være til hjelp for den som har tatt på seg rollen som byggeleder, til å utføre jobben sin på en god og profesjonell måte.
Før anleggsarbeidet med en skogsvei settes i gang skal det foreligge en Byggeplan som kommunen har godkjent. Dette gjelder skogsveiprosjekter hvor det søkes tilskudd.
Forebygging av flom- og skred kommer stadig høyere på dagsorden. Et tiltak i denne satsningen var i 2016 kursing av saksbehandlere i Gudbrandsdalen angående forebygging av ras- og flomskader ved vei- og arealforvaltning.
I denne veilederen vil du finne grunnleggende informasjon om hva du bør tenke på ved vurdering av masser til bruk i veikroppen. Hvilke krav må følges, hva bør man tenke på og hvordan finne egnede masser.
Mange gytebekker for fisk har blitt forringet og ødelagt i tiden det har blitt anlagt skogsbilveier. Fisk skal kunne fortsette sin ferd oppover et vassdrag selv om det er anlagt en skogsbilvei over vassdraget.
Inspeksjon av bruer på landbruksveier skal være et bidrag til at veieier, veilag og offentlig forvaltning kan vurdere bruas tilstand ved inspeksjon og gjøre tiltak som er nødvendig i dens videre drift og vedlikehold.
Når et MVA-registrert veilag (normalt frivillig registrert) håndterer et vedlikehold på veien, skal de fakturere ut kostnadene til den enkelte skogeier med påslag av MVA. MVA vil da være et nullsumspill for veilaget over tid.
Skjemaene Anbudsinnbydelse (Landbruksdepartementet 1994), Anbud for utførelse av skogsveianlegg (Landbruksdepartementet 1998) og Normalkontrakt for utførelse av skogsveianlegg (Landbruksdepartementet 1994) er modernisert og foreligger nå i digital form.
Veilederen er i stor grad en sammenstilling av faktaopplysninger som skal bidra til å aktivisere veilag for å sikre verdiene som skogsveiene representerer.
Skogsdrift og veger i bratt terreng er en faglig veileder som skal gi en enkel innføring i de momenter som er av betydning for å kunne ta beslutninger for riktig vegbygging og rasjonell skogsdrift i det bratte terrenget med hovedvekt på de driftstekniske utfordringene.
Veilederen formidler kunnskap om de utløsende faktorene for skred, hydrologi og vannføring med dimensjonering av grøfter og kulverter og forebyggende tiltak ved vegprosjektering og vegvedlikehold.
Skogkurs har over tid utviklet/ tilrettelagt faglitteratur, veiledere, kursopplegg, hjelpeskjema m.v. til hjelp og støtte i faglige spørsmål innen infrastrukturtiltak i skogbruket. Denne informasjonen - og mye mer - er nå samlet og gjort tilgjengelig på nettstedet www.skogsvei.no
Nå er det sesong for tining av stikkrenner! Tette stikkrenner kan forårsake store vann- og erosjonsskader på en vei. En stikkrenne som har fryst bør tines like før snøsmeltingen setter inn. Da er det om å gjøre å få til et lite hull. Når vannet først har begynt å renne utvider hullet seg og isen forsvinner.
Typetegninger for bruer er en dokumentsamling på nett utgitt av Landbruks- og matdepartementet. Tegningene er til stor nytte ved prosjektering av bruer på skogsvegnettet.
Normaler for landbruksveier er en håndbok som inneholder tekniske og geometriske krav til åtte forskjellige klasser av landbruksveier, og byggebeskrivelser som forteller hvordan anleggsarbeidet bør utføres. Siste revisjon er utført i 2016.
Denne veilederen har hentet mye materiale og ideer fra temaboken om veivedlikehold som Skogkurs sist ga ut i 2007, som var en oppjustering av førsteutgaven fra 1987.
Dato: 28.01.2021
Kommune: Molde
Varighet: 15 timer
Dato: 29.01.2021
Region: Valdres
Varighet: 15 timer
Dato: 30.01.2021
Kommune: Namsos
Varighet: 15 timer
Dato: 30.01.2021
Region: Utsatt pga Korona
Varighet: 7.5 timer