Du er her: Hjem / Kurs / Skogskjøtsel / Ungskogpleie
Kursmåned:
Juni
Varighet:
15 timer
Kurssted:
Namdalseid
Kurskategori:
Til:
Tor Bøgseth
Telefon: 98611723
E-post: tbogs@broadpark.no
Deltakerbegrensning: Minimum 5, Maksimum 6
Innen:
31.05.2021
Ved manglende fremmøte, eller avmelding mindre enn 3 dager før kursstart, fakturerers full kurspris.
Kurset gir kunnskap om planlegging, prioritering av bestand og resultatkontroll samt riktig bruk av ryddesag.
Målgruppe
Kurset er beregnet på skogsarbeidere og skogeiere som skal utføre ungskogpleie.
Emner for kurset
Dette kurset legger vekt på å gjøre riktige prioriteringer og beslutninger ut fra bestandenes behov for pleie, samt hva som er viktig når det praktiske arbeidet skal utføres.
I den praktiske delen læres også riktig planlegging av arbeidet, gjennomføring med bruk av ryddesag og et rasjonelt arbeidsopplegg, samt resultatkontroll.
Varighet og praktisk info
Kurs arrangeres med ulike varigheter. Med dette kursinnholdet er 15 timer det mest vanlige. Gjennomføres med 5-8 deltakere på arbeidsplassen eller i nærmiljøet. Kurset gjennomføres i skogen, og praktiske øvinger er en vesentlig del av kursinnholdet. Deltakeren benytter sin egen ryddesag.
Den praktiske delen av kurset dekker kravet til dokumentert opplæring i bruk av ryddesag.
Vis instruktørautorisasjoner
Skjul instruktørautorisasjoner
Fagdag: Gullgruve på rot
Innføring i skogbruk
Skogfond
Bruk av skogbruksplan
Norsk PEFC Skogstandard
Stell og vedlikehold av motorsag
Hogst
Virkesutnytting
Risikovurdering av skog langs kraftlinjer
Hogstteknikk med ergonomi
Skogsdrift med landbrukstraktor
Skogsdrift med slepebane
Taubaner - tungt utstyr
Foryngelse
Ungskogpleie
Tynning
Stammekvisting
Vedproduksjon
Biovarme
Kulturlandskapet
Plantevernmidler (autorisasjonskurs)
Feltkontroll av hjorteviltkjøtt
LENSA har i samarbeid med Skogkurs utarbeidet en 4 siders informasjon om utførelse av markberedning. Last ned i PDF-format!
Arbeidet i foryngelsesfasen har alt å si for et godt resultat i skogbruket, både økonomisk for skogeieren, for samfunnet og for skogens klimaeffekt. Aller viktigst er det på de mest produktive markene,hvor konkurrerende vegetasjon hindrer gjenveksten.
Grøfterensk og suppleringsgrøfting gjennomføres for å bedre foryngelsesforholdene på arealer med midlertidig høyere grunnvannsnivå etter hogst. Trær trenger næring, lys, varme og vann for å vokse bra. I mange områder vil grunnvannet stå 5-10 cm under markoverflata i vekstsesongen etter hogst.
Det er mange som har meninger om tynning, både positive og negative. Spesielt når det kommer til tynning i gran pågår det en kontinuerlig diskusjon om det skal gjennomføres eller ikke. Klimaendringer kan påvirke bestandets volumproduksjon både positivt og negativt. Økt nedbør kan gi økt tilvekst, mens høyere temperaturer og tørkeperioder kan påvirke produksjonen i stor grad. Behovet for aktiv skogbehandling i form av ungskogpleie og/eller tynning vil bli større i framtiden med ett klima i endring.
Skogbrukets Kursinstitutt har utviklet et program for stammekvisting med utregninger for bestandsutvikling, kostnadskalkyle, og lønnsomhetsberegning.