engerdal skole, skoglekene 2021

Skoglekene - bare lek?

«Bare lek? Ja, men av den skal fremtidskrefter vokse. Derfor er det alvor i vår lek i dag.» Slik går teksten i Mot i brystet, og nettopp slik er det med Skoglekene. Det er lek og moro, men også mye alvor og læring for de femteklassingene som deltar.

Skoglekene er et godt eksempel på et vellykket samarbeid mellom Skogselskapet, Norsk Skogmuseum, Hamar naturskole og Lære med skogen (Skogkurs.)

Skoglekene er en konkurranse i skog og friluftsliv, der femteklassinger fra hele landet inviteres til å delta. Deltakerne mottar oppdrag som skal løses i egen nærskog, og innsendte bidrag de sender inn avgjør hvem som kvalifiserer seg til finalen.

Oppdragene er forankret i skolens læreplaner, og gir elevene anledning til å jobbe med temaet bærekraftig utvikling. I år fikk de velge mellom følgende oppdrag:

 • Nærskogen vår
 • Bruke tre
 • Fugleforskning
 • Søppel i skogen

Skoglekene ble i år arrangert for femte gang, og 99 klasser med til sammen 2453 elever deltok.

De skolene som kvalifiserte seg til finalen møttes på Norsk Skogmuseum 25. august. Spesielt starten var full av adrenalin hos deltakerne og heiarop fra tilskuerne. Her fikk lagene prøve seg på saging, snekring og transport av ukokt egg med hjelp av hyssing. Dette krevde praktiske ferdigheter, samarbeid og kreative løsninger.

Etter fellesoppgaven bar det i full fart ut på skogmuseets friluftsareal. Med kart i hånda måtte lagene finne de ulike postene og løse oppgaver om blant annet treets høyde, treslag i skogen, spor og sportegn!

I denne filmen ser du høydepunktene fra finalen (NB! Husk lyd):

Det var til slutt Engerdal barne- og ungdomsskole fra Innlandet som fikk med seg Den gylne kongle hjem. Delt andreplass gikk til Sky skole i Vestfold og Telemark og Bispehaugen skole i Trøndelag. Gratulerer til alle lagene, og takk for strålende innsats!

Vil din skole være med?

 

  

  Meld dere på Skoglekene 2022

 

Kontakt

 • Anna Lena Albertsen

  Senior prosjektleder

  Lære med skogen

  Norsk PEFC Skogstandard

  MiS med NiN

  Telefon: 971 65 634

  E-post: ala@skogkurs.no